Hi ha moltes dites populars que parlen de les festes nadalenques a través de l’entorn rural.

És molt provable que si un fa l’exercici de pensar en una dita popular nadalenca, el primer que pensarà serà: “Per Nadal cada ovella al seu corral”. De fet, aquesta és un de les més conegudes. Parla del retrobament familiar. I és que els membres de la família que viuen fora de casa (ovelles) tornen a la casa pairal (corral) per gaudir d’un dia festiu envoltat dels més estimats.

Com veieu, els animals de la granja hi són molt presents als refranys nadalencs: “Nadal sense lluna, cent ovelles tornen una”, “Per Nadal, el porc en sal”, ”Bocs amb davantal, cabrit per Nadal”, “Xai nascut per Nadal només fa nosa al corral”. Un dels animals més utilitzats és el gall: “Ara ve Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li’n darem un tall”, “Per Nadal, ric i pobre menja gall” o “Ara ve Nadal, el temps es refresca, matarem el gall i torrarem la cresta”. I és que la tradició mana sacrificar algun animal de ploma el dinar de Nadal.

Aquests són una selecció de les moltes dites populars que podeu trobar sobre Nadal i el món rural. En podeu consultar més a Viquidites i al Refranyer temàtic.

Des de la Xarxa de Patrimoni Rural – Ecomuseu del Blat aprofitem per desitjar-vos unes…

… molt bones festes!!

A més, segons una dita popular, començarem l’any 2018 amb bon peu:

“Quan Nadal cau en dilluns, riqueses a munts”.

Bon Nadal!!