A l’exposició itinerant s’hi explica la història i els elements d’aquest molí de Calldetenes, el funcionament dels molins hidràulics i l’ofici de moliner. Es pot visitar a l’espai Josep Vernis de la UVic-UCC del 6 de novembre al 22 de desembre de 2017.

Les investigacions apunten que el molí fariner hidràulic de la Calvaria de Calldetenes va ser construït al segle XI. Durant tots aquest temps ha funcionat pràcticament de manera continuada fins els segles XVIII i XIX quan part de la seva maquinària fou renovada i millorada. Des d’aleshores els seus propietaris l’han convertit en un centre d’interpretació a partir de les col·leccions d’objectes vinculats als processos de molta i refinament de la farina així com de l’elaboració del pa i del conreu del blat.

L’any 2016 la UVic-UCC va inventariar i documentar més de 60 elements patrimonials mobles i immobles del molí amb l’objectiu de posar en valor el propi element, contribuir a la restitució de l’ofici de moliner i del procés de l’elaboració de farines. Una feina que ara s’exposa al públic.

A l’exposició també s’hi explica el funcionament dels molins hidràulics ja que el molí de la Calvaria forma part d’un conjunt de sis molins situats al llarg del torrent de Sant Martí de Riudeperes. Per últim, també hi ha una part dedicada a l’ofici de moliner.

Els investigadors de la UVic-UCC que han dut a terme el projecte han estat els Drs. Jacint Torrents, Santi Ponce i José A. Corral, dels grups de recerca CODI, Konekto i Emprèn, respectivament, i de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris. També hi ha participat la documentalista Rocío Almazán, la Sra. Pilar López, de la Unitat de Divulgació Científica-OTRI, el fotògraf Josep Albó i U-Media.

L’exposició, itinerant, es va inaugurar el 27 de desembre del 2016 i s’ha pogut veure, entre d’altres indrets, a l’Ajuntament de Calldetenes i al mateix molí. El projecte ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Calldetenes i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i forma part de les activitats dutes a terme per la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat (XPREB).