En algunes poblacions catalanes perdura la tradició de donar la benvinguda als Reis Mags d’Orient amb les atxes de barballó.

Foc, llum i olor. Això és el que es troben Ses Majestats a l’arribar en alguns pobles catalans que mantenen viva la tradició de cremar les atxes de barballó durant la Nit de Reis. Es tracta d’un costum que ha passat de pares a fills i néts que no s’ha vist superada pel fanalet.

Però d’on ve la tradició? Sembla ser que, antigament, s’explicava als petits que si els Reis d’Orient veien la llum de les atxes enceses no s’oblidarien de fer-los regals. El mateix passava a les cases de pagès que s’afanyaven a cremar les atxes als camins de carro i a les eres de casa seva per saludar uns personatges llavors “invisibles”. També hi ha qui explica que fer les atxes era una competició per veure qui la feia més gran i alta.

El documental

El Grup de Recerca Local de Taradell és una entitat que ha treballat sobre aquesta tradició i, el 21 de gener de 2017, va estrenar un documental “La tradició de les atxes de barballó a Taradell”. Compta amb la participació d’una trentena de veïns del poble.

Parc de les Olors

Aquesta tradició ha fet néixer el projecte del “Parc de les Olors de Taradell” amb l’objectiu de preservar l’autèntic barballó, molt més aromàtic que les lavandes o espígols de jardí.

Esperem que passeu una molt bona i màgica nit de reis i que tots els vostres desitjos es compleixin!