938 125 234 EL CAMP DE LES LLOSES | Carrer Pau Casals, 2. 08551 Tona

Mas El Colomer

Antic mas del terme de Taradell que probablement té els seus orígens entre els segles XI i XII. El primer document escrit que es conserva a l’arxiu del mas, data de l’any 1209. Els habitants actuals de la casa, són la 24a generació de la família  tal com consta en l’arbre genealògic.

Està situat en el sector de ponent a tocar del terme municipal de Tona, parròquia a la qual pertany, circumstància que ha vinculat els seus habitants a les dues poblacions. Ubicat en una zona planera, coneguda amb el nom del Verinal, el mas està envoltat de camps de conreu i petits turons. La principal activitat agrícola ha estat, des dels inicis, el cultiu del cereal, i avui en dia, encara és així.

En el sector nord-oest es localitza l’ermita de Sant Joan del Prat, d’origen romànic i coneguda actualment com Sant Joan del Colomer.

Joan Lleopart (1923-1999), hereu del mas, va iniciar les col·leccions de patrimoni agrícola la dècada de 1970 creant la sala del Museu del Blat  a l’antic graner, al segon pis, lloc on va exposar les eines emprades en el cicle de conreu dels cereals d’hivern seguint l’ordre de l’any agrícola. La sala dels Cistells, situada també en una dependència de l’antic graner i iniciada paral·lelament a la sala del blat, consta de dues-centes seixanta peces que formen un ampli mostrari de les tècniques de cistelleria adaptades a les funcions més diverses. A la planta baixa, completen les col·leccions de patrimoni agrícola les sales d’entrada de la casa, les selles i guarniments d’animals de peu rodó, la dels Carros i la  d’Eines agrícoles de tracció animal.

No gaire lluny de la casa, proper a la bassa, hi ha el camp dels Ametllers on s’experimenta amb finalitats etnològiques, històriques, agronòmiques i pedagògiques la restitució d’un model de rotació quadriennal de conreus anomenat trènit. El projecte es proposa estudiar el procés d’adopció del model d’agricultura orgànica avançada provinent del nord d’Europa i practicat pels pagesos de la plana de Vic des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX.

0674-EL-COLOMER-07-2014
0659-EL-COLOMER-07-2014