938 125 234 EL CAMP DE LES LLOSES | Carrer Pau Casals, 2. 08551 Tona

L'Alzinar de la Roca

L’Alzinar de la Roca és un espai de difusió de cultura i tradició, vinculada al món dels traginers i als oficis menestrals, relacionats amb la vida rural i els mitjans de transport. L’envelat de manufactura moderna  salvaguarda més de 70 carruatges i eines del camp. Està situat al costat de la Masia de la Roca, antiga fonda, que ocupa el mateix espai on antigament descansaven els animals dels traginers del llarg camí des del Montseny fins a la plana de Vic.

Per trobar l’origen de l’espai com el concebem ara,  ens hem de remuntar a mitjan dècada dels 90 del segle passat, quan la comissió organitzadora de les festes dels Tres Tombs de la població de Taradell, els Tonis,  va iniciar una important tasca de recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típics de la comarca d’Osona i de la resta de Catalunya. Aquesta voluntat de recerca ha permès aconseguir dos objectius destacables:.

D’una banda, que actualment les festes dels Tonis de Taradell s’hagin convertit en un museu al carrer i que siguin conegudes arreu del territori català, la qual cosa és un clar exponent del que significa la festa, la tradició i la cultura. Per aquest motiu l’any 2008 les festes dels Tonis de Taradell van ser incloses en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i el 2011 van ser catalogades com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, mitjançant l’acord de Govern GOV/52/2011, de 22 de març, pel qual es declara festa tradicional d’interès nacional els Tonis de Taradell.

D’altra banda, que s’ha pogut recopilar, recuperar i restaurar una col·lecció important de carruatges i eines del camp a partir de l’esforç desinteressat dels membres de la comissió i col·laboradors externs. L’interès etnogràfic de la col·lecció i el fet que encara avui s’utilitzin els carros i eines de treball, com ho feien els nostres avis, permeten  assegurar que es tracta d’una de les col·leccions de carruatges més importants del nostre país. Per aquesta raó, la col·lecció va ser objecte d’un estudi, a càrrec de l’Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya. Amb la voluntat de difondre la cultura rural del nostre país, els carruatges de l’Alzinar també han format part de l’ambientació històrica de diversos programes i sèries televisives de gran ressò mediàtic, com són La Masia de 1907, SerrallongaErmessenda de Carcassona, l’Espai Terra.

0703-LALZINAR-DE-LA-ROCA-2014
0810-LALZINAR-DE-LA-ROCA-2014
0730-LALZINAR-DE-LA-ROCA-2014