938 125 234 EL CAMP DE LES LLOSES | Carrer Pau Casals, 2. 08551 Tona

El Museu del Pa

El Museu del Pa es troba al carrer Major de Tona on hi ha la fleca familiar de Joaquim Sañé, qui l’any 1982 el va fundar motivat per un cúmul de circumstàncies: “la primera va ser que a casa ja disposava de moltes eines de l’ofici bastant antigues; després feia molts anys que com autodidacte em dedicava a estudiar història i tot allò relacionat amb el món del pa i, finalment, per l’amistat  que hi havia amb en Joan del Colomer qui sempre m’animava a tirar endavant. Així va néixer el Museu del Pa”.

El museu conté tres àmbits que permeten un recorregut en el temps i en l’espai. En primer lloc la recopilació de més de tres-centes eines relacionades amb la producció del pa, des de les que es feien servir a les cases de pagès, passant per les de les cases, que també pastaven, fins a les eines i estris de les fleques, en bona mesura procedents de la fleca familiar amb un segle d’història. En segons lloc, disposa d’una de les col·leccions de pans tradicionals més completa de Catalunya formada per tres-cents pans tradicionals, elaborats majoritàriament a les comarques catalanes, però també recollint una notable varietat d’Espanya i una mostra dels que es consumeixen a diferents parts del món.

Per últim hi trobem la part dedicada a la història del pa, on a través de diorames i explicacions didàctiques, es porta a terme un interessant recorregut que abasta des de l’origen del pa durant la revolució neolítica, passant per Egipte, Roma, fins a l’edat mitjana europea, entre d’altres. “Per a mi aquesta és la part més important perquè es veu tota l’evolució del pa”, referma Joaquim Sañé, aquest erudit professional i impulsor del Museu del Pa.

logo-museu-del-pa
CIMG1538_1
_MG_5707